Tips en advies 2

 

Een pup aan de riem leren lopen

Leer uw pup aan de riem lopen 

 

Zonder aandacht van de pup heb je geen contact met hem. Netjes aan de riem lopen zegt veel over de verhou­ding baas/hond. Indien je ervoor kunt zorgen dat de pup niet trekt aan de riem, toon je leiderschap tijdens de wandeling. Weet je overigens dat honden die niet trekken aan de riem veel minder kans hebben om uit te vallen naar andere honden?

Praat met pup
Als de pup naast je loopt, praat dan gezellig tegen hem. Als de pup het contact met jou verbreekt door zich met andere zaken bezig te houden, stop je met praten. Als de pup weer aandacht voor je heeft, babbel je gezellig verder. Blijf consequent belonen. Wissel snoepjes af met zijn favoriete speeltje. Haal ze tevoorschijn terwijl de hond netjes naast je loopt.

Valkuil 1 lopen aan de riem
Door je hond te blijven lokken met je stem (door bijv. zijn naam te roepen of gekke geluidjes te maken) wanneer hij geen aandacht voor je heeft, stimuleer je het verkeerde gedrag. Je houdt de pup blijkbaar beter in de gaten dan hij jou. Je maakt het hem wel heel gemakkelijk op deze manier! Dit los je op door achteruit te wandelen met een uitnodigende houding.

Zodra de hond met je meeloopt, draai je je lichaam een kwartslag zodat de pup naast je uitkomt. Vanaf dat moment kun je je beloningsschema weer inzetten. Gebruik je stem om te belonen vanaf het moment dat het dier aandacht voor je heeft.

Valkuil 2 lopen aan de riem
Je zult merken dat je pup steeds kieskeuriger wordt voor wat betreft de plek om te ontlasten. Sommige honden weten al snuffelend hun eigenaar over het hele uitlaatveldje te slepen op zoek naar de beste plek om te ontlasten. Buiten het feit dat de pup leert trekken omdat de eigenaar er toch aan toe­geeft ('de pup moet toch poepen?'), leert de pup dat hij de beste (meestal de hoogste) plek kan innemen om zijn luchtje te verspreiden. Je moet dit niet toestaan. Als je een hond hebt die irritant lang op zoek is naar het 'beste' plekje, moet je gewoon stil blijven staan. Jij bepaalt voor je hond zelfs waar hij mag ontlasten. Je zult merken dat dit werkt.

Valkuil 3 lopen aan de riem
Blijf consequent stilstaan als je pup een aanzet maakt tot trekken aan de riem. Doe dit ook als hij een andere hond ziet, als iemand heel schattig jouw hond roept of als hij achter een vogel aan wil jagen. Leer de hond dat er geen uitzonderingen zijn op jouw regels.

Valkuil 4 lopen aan de riem
Door de beloning continue in je hand te houden (zichtbaar voor je pup), leer je om de hand met de beloning te volgen. Dit betekent dat, als je geen (zichtbare) beloning in je hand hebt, de pup direct geen aandacht meer voor je heeft. Dit los je op door de beloning voor je pup in een jas- of broekzak te stoppen waar je gemakkelijk bij kunt. Pak tijdens het wande­len de beloning uit je zak. Doe dit alleen als de pup naast je loopt en aandacht voor je heeft.

Valkuil 5 lopen aan de riem
Veel hondeneigenaren willen teveel in te korte tijd. Het is goed om de lat hoger te leggen. Dit moet echter niet ten koste gaan van de lol die je samen hebt. Gehoorzaamheid dient spelenderwijs aangeleerd te worden. Als je je alleen concentreert op het eindresultaat, mis je een hoop lol.

 

Pup en Benchtraining

 Joe in de Bench (foto Constance van Weersch)

 

Het gebruik van de Bench

Een bench (ook kamerkennel of hondenbox) is een metalen kooi die speciaal voor honden is bedoeld. Hoewel een bench helaas niet echt goedkoop is in aanschaf, loont het gebruik toch vaak de moeite. Dit kan erg nuttig zijn bij de zindelijkheidstraining en bij het voorkomen van probleemgedrag wanneer de hond alleen is.

In de natuur graaft een wolf een hol en trekt zich terug bij gevaar. Ook wanneer een wolvin kleintjes krijgt trekt zij zich terug om zich veilig te stellen van roofdieren. Onze hond heeft ook behoefte aan een hol. Een bench is perfect voor deze behoefte van onze hond. De bench biedt hem veiligheid en kalmte zonder dat hij zich moet afzonderen van iedereen. Dankzij de tralies kan onze hond nog altijd waarnemen wat er rond hem gebeurd.

Honden die leiden aan scheidingsangst zullen zich beter voelen in hun bench. Zo moeten ze niet zo'n groot territorium in het oog houden. Een angstige hond kan uw meubelen beschadigen, net zoals een puppy die nog moet leren wat mag en wat niet. Een slechte gewoonte kan rap een normaliteit worden bij de jonge hond. Een correct gebruik van de bench kan dit genre van problemen vermijden. Een bench kan ook heel nuttig zijn voor de zindelijkheidstraining, in de natuur bevuilt een hond zijn eigen hol ook niet. De bench is opvouwbaar en neemt weining plaats in in uw auto. U kan uw hond gemakkelijk meenemen op vakantie, hij zal zich gemakkelijker voelen als hij zijn 'huisje' bij zich heeft.

De bench kan gemakkelijk in de auto gebruikt worden. Het is een perfect transportmiddel. De hond kan niets beschadigen in uw auto, hij kan de bestuurder niet storen tijdens het rijden. Als u een ongeval doet, zal uw hond minder snel verwond geraken als hij in zijn bench zit. Hij kan bijvoorbeeld niet door een of ander raam naar buiten gekatapulteerd worden. Als, door de impact, uw deuren openen, kan de hond niet de snelweg oplopen en zich bezeren in paniek.

Kort samengevat is de bench een praktisch middel in de educatie van uw hond. U geeft hem wat hij nodig heeft, een schuilplaats waar hij zich veilig kan voelen.

Hoe de juiste grootte kiezen?
Houd rekening met volgende criteria vooraleer een grootte van bench te kiezen: Uw hond moet normaal kunnen rechtstaan, zich omdraaien, en zich comfortabel leggen. Als de bench te groot is, zal u hond er zich niet veilig voelen. Als de bench te klein is zal hij zich er niet op zijn gemak voelen. Vraag raad aan de verkoper vooraleer een bench te kopen. Voor een puppy van een groot ras, mag u een bench kopen voor zijn grootte als volwassen hond, dit zal veel te groot zijn, maar u kan een afscheiding plaatsen in de bench om de bench te verkleinen.

Bench-Training
Lees dit document aandachtig alvorens de bench te gebruiken

Een bench, oftewel kamerkennel of hondenbox, is een metalen kooi die speciaal voor honden is bedoeld. Hoewel een bench helaas niet echt goedkoop in aanschaf is, loont de aanschaf ervan vaak toch de moeite. Het gebruik van de bench kan erg nuttig zijn bij de zindelijkheidstraining en bij het voorkomen van probleemgedrag bijvoorbeeld wanneer de hond alleen is. Het gebruik van de bench maakt een mand overbodig.

Een hondenbench voor de auto is ideaal voor de veiligheid van de hond en chauffeur te verzekeren.

Voordelen van een bench:

Uw hond zal zich prettiger voelen in de bench wanneer hij alleen thuis moet blijven. De bench is voor de hond een soort hol waarin hij veilig is, zoals honden in het wild ook een veilig hol hebben. De kans dat hij de hele buurt bij elkaar jankt is daarom ook een stuk kleiner!
Uw hond krijgt de kans niet om 'rottigheid' uit te halen terwijl u weg bent. Toch prettig natuurlijk wanneer u zeker weet dat uw hond zich niet tegoed zal doen aan uw bankstel of uw vloerbedekking!
In de auto vormt de hond geen enkel gevaar voor de chauffeur. Als u toch een ongeval doet kunnen de hulpdiensten in alle veiligheid hun werk verrichten, vaak verliezen de hulpdiensten levensbelangrijke minuten omdat de hond agressief reageert uit paniek.
Wanneer uw hond nog niet (helemaal) zindelijk is, vergroot het gebruik van de bench de kans dat het toch 'droog' blijft terwijl u weg bent (ook 's nachts!). Een hond zal namelijk zijn eigen hol niet graag bevuilen.

Voordat u de hond in de bench opsluit wanneer hij alleen thuis moet blijven, moet u ervoor zorgen dat de hond de bench als een prettige, veilige, ligplaats gaat beschouwen. U zet de bench in de woonkamer, op een tochtvrije plek. Het liefst op een plek van waaruit de hond de kamer goed kan overzien (de meeste honden vinden dit prettig). In de bench legt u een deken of iets dergelijks, zodat de ondergrond aangenaam is om op te liggen (Zie pagina Bench accessoires).

Om de hond te wennen aan de bench geeft u hem een lekkere kluif die hij in de bench op mag eten of een hondenkoekje. Het deurtje van de bench blijft open, maar als de hond zijn kluif of het hondenkoekje wil meenemen naar een andere plek brengt u hem rustig terug naar zijn nieuwe 'plaats'. Dit houdt u een aantal dagen vol. Iedere kluif of ander lekkers (ook zijn eten) die de hond krijgt laat u hem in de bench opeten. U kunt het beste pas doorgaan met de volgende stap, wanneer de hond geen aanstalten meer maakt om zijn kluif mee te nemen naar een andere plek, maar rustig in de bench blijft liggen totdat hij is uitgekloven.

Is de hond eenmaal zover, dan gaat u door met de volgende stap. Iedere keer wanneer de hond wil gaan slapen, bijvoorbeeld na een wandeling of een spelletje, dan brengt u de hond rustig naar zijn bench. Als de hond in de bench gaat liggen (al dan niet op uw aanwijzing) beloont u de hond door hem een speeltje of iets lekkers in de bench te geven. Wanneer de hond een mand, een ligbed of iets dergelijks had, maak het de hond dan gemakkelijker door deze (in elk geval voorlopig) weg te halen. Past de mand of het ligbed in de bench, dan kunt u die daarin natuurlijk goed gebruiken! Wanneer de hond uit zijn bench komt met de bedoeling om op een andere plek te gaan slapen, brengt u hem, net zoals eerst met de kluif, weer rustig terug naar zijn plaats.

Is de hond zover, dat hij zonder problemen in de bench wil liggen slapen en deze zelfs regelmatig zelf opzoekt, dan sluit u als de hond gaat slapen voor een tijdje het deurtje. U geeft hem hierbij de eerste keer weer een kluif of een hondenkoekje. U gaat nog niet weg, dat is pas de laatste stap. Mocht uw hond nu toch onrustig worden en/of gaan janken of blaffen, dan is het heel belangrijk dat u juist nu goed reageert. Dat wil zeggen: zolang de hond onrustig is, negeert u hem volkomen! U mag hem vooral niet troosten of geruststellen, want dan voelt de hond zich beloond voor zijn onrustige gedrag en zal hij dit dus blijven herhalen. Ook kunt u beter niet op hem mopperen, want ook dan krijgt hij toch aandacht van u en dat is precies waar hij om vraagt. Zodra de hond stil is, ook al is het maar even, gaat u op dat moment naar hem toe. Wees niet uitbundig, maar open gewoon het deurtje alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Laat de hond direct gewoon zijn eigen gang gaan; het is niet de bedoeling dat u door uw gedrag de indruk wekt alsof er iets heel bijzonders is gebeurd.

Pas wanneer de hond rustig in de bench blijft liggen met het deurtje dicht, terwijl u thuis bent, neemt u de laatste stap. Als u (eerst voor korte tijd)weggaat, sluit u de hond op in de bench. Geef hem de eerste keer weer een kluif of hondenkoekje. Een extraatje om de hond zover te krijgen dat hij uit zichzelf met plezier in de bench gaat is nog het volgende. Leg regelmatig een paar hondenbrokjes of ander lekkers achterin de bench, op een moment dat de hond niet ziet dat u dit doet. De hond zal het al gauw de moeite vinden om telkens weer in zijn bench te gaan kijken of er misschien wel weer 'zo maar' wat lekkers ligt.

Misschien denkt u, als u dit verhaal gelezen heeft, dat een goede bench-training erg veel tijd en moeite zal kosten. In de meeste gevallen kunt u de omschreven stappen echter al binnen één tot twee weken allemaal nemen. Wel is het belangrijk dat u de hond echt stap voor stap aan de bench laat wennen en dat u daar zoveel tijd voor neemt als bij uw hond nodig is. Het resultaat moet namelijk zijn, dat de hond probleemloos alleen kan blijven in de bench, omdat hij dit als zijn eigen veilige ligplaats ziet. U mag de hond daarom ook nooit voor straf in zijn bench sturen (want dan wordt het juist een vervelende plek)! Als u kinderen heeft zult u erop moeten letten dat zij de hond als deze in zijn bench ligt ook nooit storen of lastigvallen. De bench moet juist een plek zijn waar de hond zich rustig terug kan trekken

Bij benchtraining dien je ervoor te zorgen dat de pup de bench als een prettige en veilige ligplaats gaat beschouwen.

Hoe wen je  de hond aan een bench?
Je zet de bench in de woonkamer, op een tochtvrije plek. Het liefst op een plek van waaruit je pup de kamer goed kan overzien (de meeste honden vinden dit prettig). In de bench leg je een handdoek of iets dergelijks, zodat de onder­grond aangenaam is om op te liggen. Gebruik geen fleecedeken of dikke wollen deken, want de pup kan een keer ontlasting in de bench doen. Op deze materialen kun je niet zien dat je pup een plasje heeft gedaan. Leg ook geen kranten en/of ander nestmateriaal in de bench, want dan kan de pup dit materiaal gebruiken om op te ontlasten. En je dient juist te voorkomen dat de hond in zijn bench ontlast.

Iedere keer als hij wil gaan slapen, bijvoorbeeld na een wandeling of een spelletje, breng je hem rustig naar zijn bench. Als je pup in de bench gaat liggen (al dan niet op jouw aanwijzing), beloon je hem door een speeltje of iets lekkers in de bench te geven. Mocht je hond onrustig worden en/of gaan janken of blaffen, dan is het heel belangrijk dat je juist nu goed reageert. Dat wil zeggen: zolang de pup onrustig is, negeer je hem volkomen! Je mag hem vooral niet troosten of geruststellen, want dan voelt hij zich beloond voor zijn onrustige gedrag en zal hij dit gedrag blijven herhalen. Ook kun je beter niet op hem mopperen, want ook dan krijgt hij aandacht van jou en dat is precies waar hij om vraagt.

Zodra je pup stil is, ook al is het maar even, ga je naar hem toe. Wees niet uitbundig, maar open gewoon het deurtje van de bench, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Laat hem direct zijn eigen gang gaan. Het is vooral niet de bedoeling dat je door je gedrag de indruk wekt dat er iets heel bijzonders is gebeurd.

Handig hulpmiddel pup en bench
Nog een leuk hulpmiddeltje om je pup zover te krijgen dat hij uit zichzelf en met plezier in de bench gaat. Leg regel­matig een paar hondenbrokjes of ander lekkers achterin de bench. Doe dit op een moment dat hij niet ziet dat je dit doet. Je pup zal het al gauw de moeite waard vinden om eerst even in zijn bench te gaan kijken of er misschien wel weer "zo maar" wat lekkers ligt.

Let op:
Het lijkt soms of pups energie voor 10 hebben. Ze doen maar alsof! Sommige rassen gunnen zichzelf geen moment rust. Ze gaan maar door en worden op een gegeven moment ongecontroleerd en druk en kunnen niets meer leren. De pup in de bench zetten is op dat moment de enige manier om hem tot rust te laten komen.

Honden opspringen afleren

Je kent ze vast wel: honden die helemaal uit hun dak gaan als hun baasje thuiskomt. Misschien is jouw hond er ook zo een? In je hart voel je je best een beetje gevleid door zo’n openlijke blijk van genegenheid. Hoewel het ook wel eens irriteert. De begroeting door je hond is een ritueel geworden.

Hoe ontstaat dit hondengedrag?
Toen de hond nog een pup was kwam hij blij naar je toe als je thuiskwam. Natuurlijk begroette je dat hummeltje enthousiast. Je bukte je om hem aan te halen of even op te tillen. Als je doorliep liep de pup met je mee, tegen je opspringend om het contact nog even te laten duren. Soms praatte je ondertussen tegen hem en aaide je hem nog even¸ vertederd door zoveel aanhankelijkheid. Doordat je je pup begroette bij thuiskomst leerde je hem dat zo’n begroetingsceremonie leuk was. En omdat je soms wel en soms niet reageerde op zijn enthousiaste begroeting leerde je hem door die intervalbeloning (een zeer krachtig beloningsschema dat gedrag tegen uitdoving bestand maakt), steeds hoger, krachtiger, vasthoudender en langer tegen je op te springen.

Ondertussen vind je het opspringen vaak hinderlijk, maar je wegduwen en gemopper betekent wel aandacht. Tel daarbij op dat wegduwen een vorm van lichamelijk contact is wat de hond nu juist wil bereiken. Je zult begrijpen waarom het zo moeilijk blijkt de hond betere manieren bij te brengen.

Aandacht schenken aan negatief gedrag is zeker op de lange duur zelden effectief, aandacht schenken aan gewenst gedrag daarentegen juist wel.

Zelfbelonend hondengedrag
Opspringen is aangeleerd gedrag. Het is geconditioneerd door de eigenaar, maar heeft ook een zelfbelonende factor. Omdat al dan niet met instemming van de eigenaar lichamelijk contact wordt gerealiseerd.

Hoe voorkom je dat opspringen als begroeting ontstaat?
Als het hele gezin zich van jongs af aan aan de gedragsregel houdt de hond te negeren bij binnenkomst, hoe vriendelijk hij ook doet, leert je hond dat er bij de voordeur aan jou niets te beleven valt. Zijn pogingen om je aandacht te vangen blijken volstrekt zinloos dus zal hij met dat nutteloze gedrag stoppen. Als je je op deze manier opstelt lopen de begroetingen nooit uit de hand. De hond ontwikkelt dat hinderlijke opspringen of blaffen domweg niet. Als je na een paar luttele minuten de hond vriendelijk goedendag zegt en eventjes aait is dat voldoende om de wederzijdse affectie te bevestigen.

Let op: Als de hond nu blaft, tegen je opspringt of druk beweegt, stop je de aandacht onmiddellijk. Je keert je om zonder iets te zeggen en loopt weg. Dat om te voorkomen dat je hond leert dat dat gedrag weliswaar bij de voordeur zinloos is, maar dat het vlak daarna wel handig is!

Als negeren niet helpt
Gedrag dat nooit meer beloond wordt zal uitdoven. Vooropgesteld dat er geen zelfbelonende factor in dat gedrag zit. In dat geval moet je ervoor zorgen dat je de hond alternatief gedrag aanleert. Liefst gedrag dat hij niet tegelijk kan vertonen.

Hoe leert een hond om voortaan rustig te zijn bij jouw thuiskomst?Misschien heeft je hond al de gewoonte ontwikkeld in de rondte te dansen en tegen je op te  springen als je thuiskomt. Negeer het ongewenste gedrag en beloon gewenst gedrag.

 

Pagina 1 2 3         
Bron van deze teksten